Flexwerkplekken leiden tot ziekteverzuim

Bedrijven met 50 fulltime medewerkers zijn gemiddeld 70.000 euro per jaar kwijt aan kortdurend ziekteverzuim, zo blijkt uit een onderzoek van CyberClean. Één van de veroorzakers van dit ziekteverzuim is gebrek aan hygiëne op kantoor. Met een dagelijkse reiniging bespaart een middelgroot bedrijf al gauw zo’n 10.000 euro per jaar.

Besmetting
De meeste bacteriën waren te vinden op de telefoons, bureaus, computermuizen en toetsenborden.

vies toetsenbord

Hoe komen die bacteriën daar terecht? Hier zijn wij mensen zelf verantwoordelijk voor. Bacteriën worden verspreid door werknemers die hoesten, niezen, krabben of eten achter hun bureau. Dit maakt dat toetsenborden een verzamelplaats worden van etensresten, bacteriën, en virussen. Ook werknemers die hun handen niet (of onvoldoende) wassen bedreigen de hygiëne van de werkplek: op veel toetsenborden werden zelfs bacteriën uit het spijsverteringskanaal gevonden!

Flexplekken
U begrijpt het waarschijnlijk al, hoe meer werknemers er op één plek werken hoe groter de bron van bacteriën en het besmettingsvaar. De opkomst van flexwerkplekken maakt dat werknemers sneller aan elkaars bacteriën worden blootgesteld, met een verhoogd ziekteverzuim als gevolg. Een kwart van deze werkplekken is niet hygiënisch, zo blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research.

Krijgt u ook de rillingen van een toetsenbord dat vol zit met iemands anders zijn bacteriën, etensresten en nog gekkere dingen? Toch maar liever thuis werken dus? Dat is ook weer niet nodig, gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om de hygiëne op de flexplek te verbeteren en zo ziekteverzuim tegen te gaan.

Wat kunt u doen?

  • Zorg dat flexplekken regelmatig worden schoongemaakt.
  • Vraag werknemers om niet achter hun computer te eten en drinken.
  • Gebruik afwasbare toetsenborden en muizen en plat vormgegeven monitoren; deze zijn beter schoon te houden.
  • Zorg dat er altijd antibacteriële zeep aanwezig is op de toiletten.

Geef een reactie