Nanotechnologie beleeft de laatste jaren een flinke opmars, ook in de producten voor de zorg. Zo bevat de behuizing van onze Sanikey medische toetsenborden nanodeeltjes zilver. Klinkt goed wel, maar wat is het nu eigenlijk? En wat is precies de toegevoegde waarde?
Nanotechnologie in het kort
Nanotechnologie is eigenlijk het bewerken van producten op een microscopische schaal. Als we het hebben over nanotechnologie doelen we op het werken met deeltjes ter grootte van maximaal 100 nanometer. Een nanometer is een miljardste meter. Voor de beeldvorming: de diameter van een speldenknop (2 mm) staat gelijk aan een half miljoen nanometer.
Door de toevoeging van nanodeeltjes aan een stof (emulsie) kunnen er eigenschappen worden toegevoegd die de stof van zichzelf niet bezit. Eén van de toepassingen van deze methode is de toevoeging van nanodeeltjes zilver. Maar wat wordt hiermee precies bewerkstelligt?
De antibacteriële eigenschappen van zilver
Van zilver is al lange tijd bekend dat het een antimicrobiële werking heeft.
In 1901 liet de Maharadja van Jaipur in 14.000 zilveren munten omsmelten tot twee gigantische zilveren vazen. Deze gebruikte hij voor de opslag van water tijdens zijn boottocht naar Engeland. Deze vazen, met elk een capaciteit van 4000 liter, liet hij vullen met het heilige water uit de Ganges, omdat het Hindoeïsme hem verbood water uit buitenlandse bron te drinken. Het zilver moest het water vrij van bacteriën houden. Of dit een heel verstandig plan was is met de kennis van nu overigens maar de vraag. Terwijl zilver inderdaad een toxisch effect op bacteriën heeft kan de inname van kleine hoeveelheden zilver over een langere periode (bijvoorbeeld ook via tafelzilver) leiden tot argyrie, een aandoening waarbij de huid permanent blauwgrijs kleurt.
Toepassingen van nanozilver
Zilvernanodeeltjes of Silver Nano Particles (AgNP) zijn clusters van zilveratomen of -ionen. De microscopische afmetingen (1-100 nanometer) versterken de antimicrobiële werking van het zilver, waardoor ze in staat zijn bacteriën en andere micro-organismen te doden.
Vanwege deze antibacteriële werking wordt het gebruik van nanozilver breed toegepast.
Een voorbeeld hiervan is de toevoeging aan deodorant en sportkleding voor het tegengaan van zweetbacteriën. Ook wordt het tegen bacteriën en schimmelgroei gebruikt in wasmachines, koelkasten en vershouddozen. In de medische sector wordt zilvernanotechnologie toegepast in onder andere ziekenhuistextiel en reinigingsmiddelen voor chirurgische instrumenten.
En dus in onze medische toetsenborden.
Pingback: Ziekenhuizen en hun strijd tegen bacteriën | Formex Medical Blog